Spomin na soško fronto ob kulturnem prazniku

Prešeren je v verzih: »Slovenec že mori Slovenca brata, kako strašna slepota je človeka!« označil nesmiselnost vojne in prelivanja bratske krvi. Spomin na soško fronto, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico, je še kako živ.

Na slovenski praznik kulture in na dan smrti našega največjega poeta so učenci OŠ Preserje pri Radomljah, 13. 2. 2015, v proslavi v čast spominu na soško fronto prikazali venec točk, ki so bile tematsko povezane z vojno in mirom. Z njimi so učenci predmetne stopnje in pevski zbor šole ponazorilibolečino ob odhodu na bojišče, negotovost prihodnosti in skrivanje v bunkerju, obkroženim z zvoki mitraljezov, pušk in poki topov.Vse to je v obiskovalcih prebudilo nedoumljivo, strašno in neizmerno stisko vseh tistih, ki so doživljali vojne grozote. Vojna je roko podala miru in venec so sklenili učenci razredne stopnje, ki so posredovali sporočilo, v prihodnost usmerjeno z optimizmom in razumom: »Vojna je nesmiselna,mir ter svoboda sta temeljni vrednoti vsakega posameznika.Verjamemo, da je človek dovolj pameten, da ne bo nikoli več dopustil takšnih grozodejstev, ki so bila storjena na slovenskem ozemlju ob reki Soči.«

Na šolskem odru je svoje nestrinjanje z zgodovinskimi vojnimi nesmisli izrazilo več kot sto nastopajočih s svojimi mentorji: Boštjanom Domjanićem, Jasmino Pogačnik, Blanko Čad, Karmen Logar, Bojano Lužar, Alenko Kavka, Alenko Treven, Natašo Puhner, Barbaro Černak Rešek, Petro Janežič , Moniko Švigelj, Majo Zobavnik, Majo Novak in Tomažem Pajničem.

Polna dvorana obiskovalcev je navdušeno sprejela prikazano in se s tem poklonila dnevu kulture.

 

mag. Jasmina Pogačnik