Higiena

Kot običajno v zimskem času, tudi letos beležimo povečano število različnih virusnih obolenj. Z učenci se aktivno pogovarjamo o najpomembnejšem ukrepu za preprečevanje le teh. To je seveda skrb za osebno higieno.
Na naši šoli tudi aktivno spremljamo novice in preventivna priporočila Ministrstva za zdravje in Ministrstva za šolstvo, izobraževanje in šport glede širjenja koronavirusa. Skladno z njihovimi objavami in navodili bomo tudi ustrezno ukrepali ob morebitnem pojavu virusa pri nas.
Starše ob teh povečanih sezonskih obolenjih še posebej naprošamo, da otroci, ki se slabo počutijo ali pri njih opazite bolezenske znake, ostanejo doma in s tem otroku omogočite normalno ozdravitev in tudi preprečite morebitno nadaljnje širjenje okužb.
V primeru, da učenec kaže očitne zdravstvene težave, o tem obvesti dežurnega učitelja, ki poskrbi, da se zmanjša tveganje za širjenje okužbe.


Povezave na spletne strani:


*
OSNOVNA HIGIENSKA NAČELA V OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH

 

Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, je izredno pomembna skrb za osebno higieno.

HIGIENA ROK

Na rokah se nahaja veliko mikrobov: nekateri so na koži stalno, drugi pridejo na kožo iz okolice. Z rokami lahko mikrobe prenesemo na hrano, na delovno površino, v usta (lastna in tuja) ter tako okužimo sebe in druge.

Roke predstavljajo največji dejavnik tveganja za okužbe. Umivanje rok zmanjšuje število mikroorganizmov, vendar jih nikoli povsem ne odstrani.

V umazaniji za nohti se nahaja veliko mikrobov, lahko tudi jajčeca parazitov, zato moramo imeti nohte čiste.

Roke umivamo, da bi s kože odstranili prašne delce, mikroorganizme, izločke žlez, kemikalije in umazanijo.

Da preprečimo okužbe in zastrupitve je zlasti pomembno, da so roke čiste kadar se z njimi posredno ali neposredno dotikamo sluznic (npr. ob prehranjevanju, žvižganju na prste, brisanju oči) ali poškodovane kože.

Posplošeno lahko rečemo da moramo roke umiti:

  • Pred vsakim čistim in po vsakem umazanem delu (ali nizu umazanih del, ki si sledijo eno za drugim),
  • vsepovsod, kjer se zadržuje veliko ljudi,
  • po vsakem stiku z denarjem,
  • po stiku z različnimi površinami, zlasti takšnimi, ki se jih dotika več ljudi (računalniške tipkovnice, telefonske slušalke, mize, kljuke, stikala…),
  • pred in po rokovanju,
  • pred pripravo obrokov, pred in po jedi,
  • po uporabi stranišča,
  • če kašljamo, kihamo, se useknemo,
  • pred nego telesa,
  • kadar so vidno umazane,
  • po stiku z živaljo,
  • po igrah na prostem (če prihajamo v stik z zemljo, peskom …),
  • pred in po obisku bolnika,
  • pred pestovanjem in nego dojenčka,
  • pred in po obisku v bolnišnici,
  • po prihodu domov (zaradi dotikanja držal, kljuk ipd. – npr. v avtobusu, trgovini …),
  • po dotikanju/prenašanju copat, čevljev …

Za temeljito umivanje rok potrebujemo:

  • Vodo (toplo, tekočo)
  • Milo (najbolje tekoče, zaradi odsotnosti mikrobov)
  • Brisače (čiste suhe ali papirnate)
  • Razkužilo in kremo za nego rok – po potrebi.

Kako si pravilno umivamo roke?

  • zavihamo rokave nad komolcem
  • roke zmočimo pod toplo tekočo vodo in jih namilimo
  • vodo zapremo
  • natančno in temeljito namilimo vse dele roke (20s)
  • nato roke splaknemo
  • obrišemo do suhega (ne drgnemo – pivnamo) s suho tekstilno brisačo (doma) oz. z brisačo za enkratno uporabo (v šoli in drugih javnih ustanovah)
  • pipo zapremo s komolcem ali brisačo za enkratno uporabo
  • razkuževanje – roke si razkužujemo le izjemoma (ob epidemiološki indikaciji).

HIGIENA KAŠLJA IN KIHANJA TER BRISANJE NOSU

  • Pri kihanju ali kašljanju si z robcem za enkratno uporabo zaslonimo usta; ta zadrži aerosole (v njih so lahko povzročitelji bolezni), ki bi se sicer ob tem burno širili v okolico.
  • Uporabljenih robcev ne shranjujemo za ponovno uporabo, temveč jih takoj odvržemo v koš za odpadke.
  • Umivanje rok priporočamo tudi po uporabi robca.
  • Če robca nimamo, imamo pa možnost umivanja rok, kihnemo oz. kašljamo v dlan ter si takoj nato umijemo roke.
  • Če nimamo niti robca, niti možnosti za umivanje, kihamo in kašljamo v pregib roke ob komolcu.
  • Zlasti v obdobju prehladnih obolenj je zelo pomembno redno prezračevanje prostorov, saj s tem zmanjšamo koncentracijo mikroorganizmov v zraku in s tem zmanjšamo tudi možnost prenosa okužbe.

HIGIENA ZOB IN USTNE VOTLINE

  • Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno
  • Uporabljamo mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo, ko je izrabljena.
  • Zobna pasta naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov
  • Po umivanju zob se izogibamo spiranju ustne votline.
  • Izogibamo se vmesnim prigrizkom med obroki.
  • Za žejo pijemo predvsem vodo. Izogibamo se sladkarijam in sladkim pijačam.
  • Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za 15–30 minut.
  • Najmanj enkrat letno obiščemo zobozdravnika, tudi če nimamo težav.

HIGIENA OBLEKE IN OBUTVE

Oblačila imajo higienski, zdravstveni in estetski pomen. Garderobne omarice, v katerih se shranjujejo obleke in obutev morajo biti higiensko vzdrževane. Učenci morajo skrbeti, da umazane in preznojene obleke ne pridejo v stik s čistimi oblekami. Umazana in preznojena oblačila se shrani v vrečko in se jih še isti dan odnese domov. Prav tako ne sme v garderobnih omaricah ostajati hrana.

HIGIENA PROSTORA

  • Pomembno je, da prostore večkrat prezračimo – vseh letnih časih, še zlasti pa v obdobjih množičnega pojavljanja prehladnih obolenj. Tako zmanjšamo koncentracijo mikroorganizmov v zraku in s tem zmanjšamo tudi možnost prenosa okužbe. Najbolje je za krajši čas na stežaj odpreti okna – med tem prostor zapustimo.
  • Prostor ne sme biti opazno vlažen, zrak v prostoru pa tudi ne preveč suh.
  • Potrebno je redno čistiti vidno umazanijo, prah in predvsem ostanke hrane
  • Pomembno je tudi redno pospravljanje ter dosledno ločevanje čistih in umazanih stvari.

 


Zaradi vsakoletne težave z ušmi si lahko na povezavi ogledate kratek film o odstranjevanju uši, prilagamo pa tudi informativno zloženko.
Prosimo vas, če lahko sledite predlaganim napotkom, da se morda kdaj rešimo te nadloge.

Poleg tega spet zaznavamo pojav glist in da naprošamo, da se pogovorite s svojimi otroki o temeljitem in rednem umivanju rok ter striženju in čiščenju nohtov.

Ana Nuša Kern, ravnateljica