Peter Klepec za počitniški in praznični vstop v mesec maj

Na OŠ Preserje pri Radomljah so imeli kar nekaj razlogov za veselje na petek pred prazniki in počitnicami, ki jih učenci vsako leto komaj čakajo.

Kar sedemsto učencev si je ogledalo predstavo o slovenskem narodnem junaku, ki ga krasijo vrednote, ki jih morda v sodobnem času pogrešamo, včasih celo spregledamo: skromnost, poštenost, dobrota, ljubezen in vera v pravičnost. Res je, govorimo o Petru Klepcu, slabotnemu fantu, ki nas je rešil nevarnosti v podobi Turkov. Predstava po zamisli mentorice Nataše Cotman je namreč zelo aktualna za današnje razmere, učence, prav vse, pa je navdušila, čemur so bile priča glasen aplavz in številne pohvalne besede iz ust učencev, učiteljev, vodstva šole in nekaterih staršev.

V vlogah junakov so se na odru in za njim predstavili učenci in učenke 6. b-razreda ter še nekateri drugi iz sedmega in devetega. Učenci in mentorica so mislili na vse: glasbeno spremljavo, domiselne kostume, čudovito sceno, manjkali niso niti svetlobni učinki, skratka, predstava je bila res paša za oči.

Tako so v podobi Petra Klepca počastili mesec april, v katerem se je zaključila bralna značka, praznujemo dan upora proti okupatorju, ter 1. in 2. maj, ko praznujemo praznik dela in praznik Evrope, naše »širše« domovine.

Prepričana sem, da bodo na šoli našli še številne druge razloge, da bodo tudi v prihodnosti učenci zablesteli v vsej svoji veličini in pokazali, kako dober je občutek, ko hodimo z roko v roki drug z drugim.

 

mag. Jasmina Pogačnik