ŠPORT, ZABAVA IN PREŠERNO RAZPOLOŽENJE PREGNALI DEŽNE KAPLJE IN ZAPLESALI V POLETJE

Deževno, oblačno, krajevne plohe in nevihte … Taka vremenska napoved nas je spremljala skoraj ves maj z izjemo dveh, morda treh dni sončnega vremena. Glas dežurnega meteorologa, da bo sobotno dopoldne, 20. 5. 2023,  oblačno in celo brez padavin je pri vseh zaposlenih OŠ Preserje pri Radomljah narisal nasmehe na obrazih. S strahom smo ves teden spremljali vreme, upali na najboljše in moč besed ter misli se je ponovno udejanjila. Tako močno smo si želeli, da bi bil naš športno in kulturno obarvani praznik nekaj posebnega, da smo na koncu, ob 13. 30. uri, ko so se stojnice počasi pospravljale in obiskovalci razšli, ugotovili: »Spet nam je uspelo!« Celo sonce je poskušalo sramežljivo kukati skozi oblake in številni obiskovalci, krajani, starši in nekdanji učenci so ponovno v velikem številu prišli podpret delovanje šolskega sklada šole, ki je marljivo, zavzeto in natančno načrtoval vsako podrobnost tega neverjetnega projekta, ko si roko podajo šola, krajevna skupnost, občina in okoliška društva. Šport, zabava, kultura in dobrodelnost se povežejo v celoto, meje med njimi se zabrišejo v skupnem interesu pomagati in omogočati čim kakovostnejše delovanje šolskega sklada, ki  je bil konec leta 2001 ustanovljen v duhu pomoči otrokom OŠ Preserje pri Radomljah. Šolski sklad s sedanjo predsednico Tanjo Mrkun in člani iz učiteljskih in starševskih vrst, ki jih sestavljajo Manca Mihelčič, Olga Šraj Kristan, Marjan Grilj, Greta Grošelj, Mojca Senica, Semira Ališić, Tina Košir, Nina Mulej in Nina Ručigaj, se že leta trudijo, da bi učencem omogočali boljše pogoje za pridobivanje znanja, nepozabne izlete, tabore, ekskurzije in šole v naravi ali pa da bi jim preprosto pomagali, da bi bilo izobraževanje lažje, kakovostnejše, polno vsebin, ki pripomorejo k rasti vsakega učenca.

Tudi to leto je športna sobota postregla s številnimi zanimivostmi in navdušila še tako zahtevnega obiskovalca. Toliko aktivnosti se je prepletalo in pestra izbira je marsikomu povzročala dilemo, kaj prej izbrati, obiskati, si ogledati, pri čem sodelovati …

Nekaj pred deveto uro je začetek otvorila godba Domžale – slovesno, kot se spodobi in pritiče tako pomembnemu dogodku. Slavnostno je obiskovalce ob 9. uri nagovorila nova ravnateljica Jasna Korbar, ki je poudarila pomen šolskega sklada, pohvalila zavzetost in srčnost delovanja vseh članov in ponovno izpostavila dejstvo, da je sodelovanje učencev, staršev in učiteljev nepogrešljivi dejavnik javnega izobraževanja. In potem se je začelo …

Kulturno-športni program so obogatili jutranja vadba za vse obiskovalce, tradicionalni tek okoli šole, v vsem svojem sijaju pa so zablesteli nastopi baletk Baletne šole Ana, plesalci PŠ Miki, plesalci kavbojskih plesov Wild West in mažoretke ŠD Domžale, glasbeno pa sta se predstavila tudi naša učenca Jan in Lan.

Športni nastopi so poskrbeli, da smo obiskovalci ostali odprtih ust: člani ŠD Pekiti Tirsia Kali so prikazali filipinske borilne veščine, karateisti kluba Karate Sakukai Radomlje in judoisti Judo kluba Golovec vsako leto znova navdušijo, spoznali pa smo tudi našo šolsko košarkarsko ekipo, ki na šolskih tekmovanjih niza uspehe. Vseskozi smo lahko uživali v resnično dobri glasbi, za katero so poskrbeli člani benda AR’n’BI.

Različne dejavnosti so potekale od osme do trinajste ure. Učenci, starši, učitelji in drugi obiskovalci, med njimi tudi županja Občine Domžale, gospa Renata Kosec, ki nas je s svojim obiskom prijetno presenetila in močno razveselila, so lahko izbirali med številnimi športi ali dejavnostmi in se v njih preizkusili: med odbojko, košarko, nogometom, filipinskimi borilnimi veščinami, breakdancom, judom, kemijskimi poizkusi, poslikavo kamnov, vožnjo s kočijo, modelarji, šahom, namiznim tenisom, malim tehnovedom, karatejem, tabornikom, gasilcem in v kuharski delavnici. Za vse lovilce sreče pa je bilo na voljo tudi kolo sreče, od koder nihče ni odšel praznih rok.

Športna sobota ni samo zabavni športni in kulturni dogodek, je priložnost, da se obiskovalci seznanijo z različnimi klubi in društvi, številna so namreč ponudila vpogled v svoje delovanje, in sicer: NK Radomlje, KK Lastovka, ŽKK Domžale, ŽNK Radomlje, Pekiti Tirsia Kali JK Golovec, ŠD Sonček, ŠD Domžale, Karate klub Radomlje, Rod mlinskih kamnov, PGD Rova, Radomlje, Homec, Start fit – Kineziološki  center Homec, Društvo kreativni nomadi, Nordic by Petra Majdič, Glasbena šola DoReWe, ŠD G-rega, ŠD Škrat Petka, Društvo paraplegikov ljubljanske regije, Triatlon klub Utrip Kamnik in Trisport – triatlon team ter ŠD Sovice. Na stojnicah pa so se predstavili Zadruga za razvoj podeželje Jarina Dob, čebelarski krožek naše šole, Jezikovna šola Navitas Radomlje, reševalno vozilo Domžale, Savate klub Domžale. Kdor pa je želel, je lahko kupil tudi šolski zbornik in majico ali klobuk s šolskim logotipom. Da so učenke ter celo nekatere mamice imele lepe frizure, polne kitk,  je poskrbela Živa Pajnič, učenci pa so se lahko preizkusili v risanju mandal z Alenko, v poligonu, kroketu, zabijanju žebljev v štor in še čem.

Med vsemi aktivnostmi je bilo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo, tako da so na svoj račun prišli vsi lačni in žejni. Lakoto smo preganjali z domačimi picami, ki so jih pekle naše vsestranske učiteljice, odlične šolske kuharice so poskrbele za hot doge, hamburgerje in sojine polpete, sladkali pa smo se s palačinkami, sladkorno peno, sladoledom in smutiji. Nismo pozabili niti na kokice, kavo in vodo ter bogat srečelov.

Zadovoljni obrazi obiskovalcev, prešerno vzdušje in dobra energija so zopet napolnili šolske prostore – dvorišče pri prizidku in šolski gozdiček. Ko so kazalci na uri prečkali številko 13.20,  je prizorišče počasi dobivalo vsakdanjo podobo. Devetošolci so pomagali pospravljati stojnice, le nekateri najvztrajnejši obiskovalci so še čakali v vrsti za sladkorno peno, kokice in kitke.

Veselje, da je športna sobota ponovno dosegla svoj namen in bo tako narisala še kakšen nasmeh več na obrazu učenca in starša, je bilo nepopisno. Kot že tolikokrat prej smo ponovno potrdili misel, da šola, kraj in občina hodijo z roko v roki.

mag. Jasmina Pogačnik

 

Dostopnost