UNESCO

 Obeleženje svetovnega dneva hrane v OPB-ju

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.

Letos smo ga obeležili v okviru OPB-ja, in sicer so učenci in učenke risali in ustvarjali njihovo najljubšo vrsto hrane, priljubljen obrok v njihovi družini, hrano polno vitaminov ali kakšno drugo, njim posebno vrsto hrane. Ob ustvarjanju smo se seveda pogovarjali, starosti otrok primerno, o pomembnosti zdrave in raznolike prehrane.

Na koncu je nastal pisan kolaž izdelkov, ki smo jih obesili na oglasno desko UNESCA nasproti učilnice 5. a-razreda.

Sodelovali so naslednji razredi: 1. a, 1. b, 2. a in 4. b pod mentorstvom učiteljic Simone Jeran, Ruške Zupančič in Petre Gostinčar.

Obeleženje evropskega dneva jezikov

V petek, 24. septembra 2021, smo v 1. c, 2. c, 3. a in 4. d-razredu v okviru OPB-ja obeležili evropski dan jezikov, ki ga vsako leto praznujemo proti koncu meseca. Z učenci in učenkami smo se pogovarjali o pomenu različnih jezikov, ki nas obkrožajo, o razliki med maternim in tujim jezikom, predvsem pa o tem, katere jezike govorijo doma in v šoli, ter katere besede v tujih jezikih že poznajo.

Največ učencev je seveda omenilo slovenščino kot materni jezik pa tudi ruščino, hrvaščino, albanščino in portugalščino. Poleg tega govorijo naslednje tuje jezike: angleščino in nemščino, poznajo pa nekaj besed v italijanščini, španščini, francoščini in japonščini, nekdo od učencev pa celo ve, kako se reče borilne veščine po kitajsko!

Naučili smo se, da so jeziki pomembni za sporazumevanje in da nas vsak nov tuji jezik, ki se ga naučimo, bogati. Za konec pa še nekaj izdelkov tretje- in četrtošolcev.

Mentorice Petra Gostinčar, Simona Jeran in Renata Špoljar

Posvojeni spomenik  UNESCO-vi dnevi


Gorniški tabor

Kot vse drugo je tudi Gorniški tabor, katerega so naši učenci vsako leto obiskali, potekal na drugačen način. Povezali smo se z našimi dejavnostmi, ki so bile podobne.

V šolskem letu nismo izvedli planinskega športnega dne, ampak smo v času karantene nagovarjali učence na aktivnosti v naravi. Športni dan je vključeval obiske okoliških hribčkov, saj je pozicije šole ob Kamniški Bistrici na dokaj ravnem terenu. Učenci so imeli za nalogo obiskati Homški Hrib, Kolovec ali kakšno drugo vzpetino. Seveda so bila ob nalogi primerna navodila.

Ko so se ukrepi sprostili smo jim v okviru Športa za zdravje in Športa za sprostitev ponudili možnost aktivnega družinskega izleta. Večina učencev je uživala. Izbrali so si bližnjo Veliko planino, ki je bila raj za pohodništvo in sankanje ter turno smučanje, nekateri pa so se odpravili celo na Gorenjsko.

Zapisala Marjana Borovnica


UNESCO na naši šoli

Naša šola je članica mreže UNESCO pridruženih šol (angl. UNESCO Associated Schools Network, krajše ASPnet), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

ASPnet, ustanovljen leta 1953, povezuje izobraževalne ustanove po vsem svetu. Slovenija je postala del te velike globalne družine leta 1993, ko je bila zaradi izjemne vloge pri sprejemu beguncev iz vojskujoče se Jugoslavije, kot prva slovenska šola v mrežo sprejeta Osnovna šola Cirila Kosmača iz Pirana. Danes globalna mreža z več kot 11.000 pridruženimi šolami v več kot 180 državah podpira:

  • pripadnost globalni skupnosti in kulturi miru ter nenasilja,
  • trajnostni razvoj in trajnostni življenjski slog,
  • medkulturno učenje in spoštovanje kulturne raznolikosti in dediščine.

ASPnet – gonilo inovacij in kakovostnega izobraževanja – je priznan kot učinkovito orodje za doseganje ciljev trajnostnega razvoja (angl. Sustainable development goals, krajše SDG), še posebej točke 4.7 četrtega cilja trajnostnega razvoja – Izobraževanje 2030.

Projekti

Vsako leto se udeležimo nacionalnih in mednarodnih projektov, ki potekajo po Sloveniji. z njimi spoznavamo slovensko pokrajino in življenje sovrstnikov ter sklepamo prijateljstva.