UNESCO

 

 Posvojeni spomenik


V sredo, 15.maja, se nas je pet predstavnikov OŠ, odpravilo na Ptuj, na prvi Unesco ASP-net tek. V zgodnjih jutranjih urah smo se skupaj s predstavniki Gorenjske odpeljali v sončen dan. Ptuj nas je sprejel  v vsej zgodovinski raznolikosti. Meta in Ajda sta odtekli po ulicah, Rok in Erik pa sta dokumentirala in iskala kurenta.

ptuj13

Ob navijanju in klepetanju je dan hitro minil, vsak pa je dobil nekaj za sebe. Uživali smo ob druženju in se najbolj razveselili Ajdinega drugega mesta.

 

Upamo, da se bomo še kdaj vrnili tja, saj smo se imeli lepo.

Unescovci


13. SREČANJE UNESCO ŠOL SLOVENIJE- KOLOSEJ, 8.12.2011unesco2

S petošolci smo se v četrtek, 8.decembra udeleželi že trinajstega srečanja Unesco šol, ki je potekalo v Koloseju pod delovnim naslovom: leto prostovoljstva in leto Marie Curie.

Že ob vstopu v Kolosej so nas prijazno pozdravili učenci gostujoče šole Jožeta Moškriča in napotili smo se k prvim delavnicam.  Prejeli smo program, prostovoljci pa so nas seznanili s svojim delom. Učenci so prejeli zloženke in napisali svojo misel o prostovoljsvtu. Potem smo se preselili k reševalcem prve pomoči, ki so na svoji lutki predstavljali reanimiranje in masažo srca. Petošolci so se seznanili z masažo in dobili nasvete, da morajo ob vsaki nesreči poklicati 112 in da bodo tako najbolje pomagali.

Ura se je bližala začetku prireditvi in tako smo skupaj z ostalo množico učencev in njihovih spremljevalcev vstopili v dvorano, kjer se je nato odvijala prireditev.

Dogajanje se je začelo z glasbenim delom. Godalni kvartet je zaigral evropsko, učenka na saksofon pa slovensko himno. Povezovalca sta nas v sam tok dogajanja vodila skozi pogovorom in učenjem o prostovoljstvu, saj se decembra končuje leto prostovoljtva.

In kdo so prostovoljci? Vsi, ki s s svojim delom v svojem prostem času delajo dobra dela in zato ne prejemamo nobenega plačila. Teh je v Sloveniji veliko. Velik je delež mladih deklet in veliko je prostovoljstva na športnem področju.unesco1

Sam program sta popestrili dve dekleti s čudovitim glasom in kot glasbeni gost, udeleženec šova Slovenija ima talent, Peter Vode.

Sicer pa so v samem programu nastopili tako vrtci kot učenci in srednješolci. Vrtec Jelka iz Ljubljane nam je prikazal slovenske ljudske plese, najmlajši iz gostujoče šole pa so predstavili dobra dela Sneženega moža. Gorenjci iz Jesenic so nam govorili o medsebojni pomoči med mladimi ne glede na razlike med posamezniki v šoli v igri z naslovom Najvažnejše je srce.

O prostovoljstvu so nam svoje misli podali tudi učenci gostujočešole ter srednješolci iz Ptuja, mladi iz Pišec pa so zaplesali ob harmoniki.

Zelo zanimiv je bil prikaz kemijskih čarovniških trikov poimenovanih: Živalski eksperimenti.

Ob letu prostovoljstva je bil osrednja gostja, državna tožilka, pobudnica društva Beli obroč, za pomoč otrokom v stiski in letošnja dobitnica nagrade za prostovoljce, ga. Vlasta Nussdorfer. Predstavila nam je svojo življensko zgodbo, o njeni želji pomagati ljudem. Gospa je polna zanimivih zgodb o nesrečnih življenjskih usodah in še vedno polna upanja, da si znamo Slovenci medsebojno pomagati. Tudi v teh časih.

Kot posebni gost je svoje delo predstavil univerzitetni profesor, g. Ivan Leban. Začarl nas je s prikazom oblaka v steklenici, gorljivo moko in pirotehničnim vzdušjem.

Z Unescovo himno smo zaključili zanimiv in poučen dan v Koloseju. Polni vtisov smo se vrnili v Preserje in vesela sem, da bodo svoje nove znanje Urška, Jure, Rok, Erik, Aljaž in Matej predstavili tudi vsem ostalim petošolcem.

Vodja Unesca na šoli: Marjana Borovnica


Spoštovani učenci, straši, stari starši in drugi sorodniki,

v imenu šole, UNESCA in predvsem Društva za nenasilno komunikacijo se vam vsem iskreno zahvaljujemo za pomoč pri zbiranju doma pripravljenih konzerviranih izdelkov. Skupaj z vašo pomočjo smo zbrali neverjetnih 134 kozarcev vložene zelenjave, kuhanih kompotov, marmelad, sokov in medu.

Posebna zahvala velja Tomažu, Roku, Alešu in Tadeju, učencem 9. č-razreda, ki ste pomagali pri zbiranju, sortiranju in označevanju kozarčkov.

Izdelke nas vseh je prevzelo Društvo za nenasilno komunikacijo, Miklošičeva 36, Ljubljana. Razdelili jih bodo v varne hiše za ženske in otroke žrtve nasilja.

Za UNESCO:

Marjana Borovnica, Blanka Čad in Sonja Škarja

Zahvala Društva za nenasilno komunikacijo


SVETOVNI DAN ŽIVALI

 

V ponedeljek, 4.10. 2010 je bil svetovni dan živali, ki smo ga obeležili tudi v OŠ Preserje pri Radomljah.

Učenci 6., 7., 8. in 9. razredov so spoznali, zakaj obeležujemo Svetovni dan živali ravno 4.10. in čemu je ta dan posvečen. Učence smo opozorili na odgovoren odnos do živali in jih pozvali, da se vsaj v tem tednu spomnijo na vse zavržene, zlorabljene in zanemarjene živali.

Učence podaljšanega bivanja je obiskal kuža Lars, s katerim so se otroci na šolskem dvorišču lahko igrali, pokazal pa jim je tudi svoje znanje poslušnosti in reševanja.

Blaž Mikuž

 


Učenci Oš Preserje pri Radomljah posadili drevo miru

 

V mesecu septembru smo beležili mednarodni dan miru in v ta namen so v šolskem parku učenci Osnovne šole Preserje pri Radomljah posadili drevo miru.

V torek, 21. septembra 2010, točno ob 12. uri, so po vseh državah posadili več sto tisoč dreves miru, ki simbolizirajo upanje k prekinitvi ognja in nasilja po vsem svetu ter nadaljevanje mirnega življenja.

Kot že nekaj let so tudi letos učenci OŠ Preserje pri Radomljah na ta dan v šolskem parku posadili drevo miru. Letos so ob kratkem kulturnem programu četrtošolcev posadili najstarejšo še živečo vrsto drevesa na svetu – ginko, katerega je dobrosrčno podarila učiteljica Saša Kosten Zabret.

Ginko je kitajsko drevo, ki se je ohranilo predvsem po zaslugi budističnih duhovnikov, ki so ga gojili kot sveto drevo v parkih svojih templjev. Ker je danes ginko zaradi estetske in zdravilne vrednosti  zelo priljubljen  v parkih po vsem svetu, bo s ponosom in v miru krasil tudi šolski park ter učence vsakodnevno opominjal, da ima mir za svet isto vrednost, kot jo ima kvas za kruh.

Tanja Kastelic